Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών    Περαίας Νομού Πέλλας

                                               

 

   

     Ο Πολιτιστικός Μικρασιατικός Σύλλογος Περαίας Πέλλας ιδρύθηκε το 1995.

Στόχος του Συλλόγου είναι η διατήρηση, διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς των κατοίκων του χωριού. Η δημιουργία και λειτουργία του λαογραφικού μουσείου, το οποίο επισκέπτονται συχνά μαθητές σχολείων, φοιτητές και περιηγητές του τόπου, συμβάλει σ` αυτό.

     Άλλη δραστηριότητα σου Συλλόγου είναι η καθιερωμένη πλέον πολιτιστική εκδήλωση «Μικρασιατική βραδιά», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σ` ένα όμορφο ακρογιάλι της λίμνης Βεγορίτιδας, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου.

     Επίσης ο Σύλλογος θεσμοθέτησε και πραγματοποιεί παραδοσιακό πανηγύρι την ημέρα της γιορτής του Αγίου Θεοδώρου του Τύρωνος, στο οποίο προσφέρονται δωρεάν παραδοσιακή ρεβυθάδα, νηστίσιμα εδέσματα και κρασί ενώ παράλληλα τα θεατρικά και χορευτικά τμήματα του Συλλόγου δίνουν παραστάσεις σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.  

     Όμως ο σημαντικότερος στόχος και επιδίωξη του Συλλόγου είναι η συλλογή φωτογραφιών, αρχειακού υλικού και αντικειμένων που αφορούν τους πρόσφυγες προγόνους των μελών, καθώς και η καταγραφή εθίμων, τραγουδιών, παραδοσιακών χορών και φαγητών, που τείνουν να ξεχαστούν.

     Γενικότερα ο Σύλλογος ως φορέας πολιτισμού φροντίζει και διατηρεί το φυσικό πλούτο του τόπου και συμμετέχει ουσιαστικά και πρωτοποριακά στην ανάδειξη της ομορφιάς του σε κάθε επισκέπτη.

 

 

                                                                          ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

 

 

                                                                                   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ   ΑΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ